Lenfosit Aşısı

Lenfosit Aşısı 1978 yılından beri tekrarlayan düşüklerin tedavisinde kullanılan tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran yöntemlerden biridir. Nedeni anlaşılamayan

İnfertilite ve yardımcı üreme teknikleri sonucu sağlıklı ve başarılı gebelik elde edilemeyen durumların tedavisinde başarı ile uygulanmaktadır. Lenfosit aşısının anne adayına ve gelişmekte olan bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

LENFOSİT AŞISI NEDİR?

Anne adayının bağışıklık sistemi, baba adayının sperm hücrelerine karşı antikor oluşturabilir. Maalesef kendini savunmak amacıyla sperm hücrelerine karşı bir savaş verip galip çıkabilir bu durumda da doğal yolla gebelik elde edilememektedir. Doğal gebelik elde edilse dahi ilerleyen süreçte yine bağışıklık sistemi bebeğe veya onun proteinlerine karşı savaş vererek gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda en iyi sonucu alabilmek için lenfosit aşısı uygulanmaktadır. Lenfosit aşısı baba adayından alınan kan örneğinden lenfosit hücrelerinin ayrıştırılması ile elde edilmektedir. Bu aşı sayesinde anne adayının bağışıklık sistemi, baba adayının ve bebeğin hücrelerini önceden tanımaktadır.

LENFOSİT AŞISI NASIL YAPILIR?

Baba adayından alınan kan örneğindeki lenfosit adı verilen hücreleri özel bir solüsyon kullanılarak santrifüj edilerek kan örneğinden ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu lenfositlerden oluşturulan Lenfosit Aşısı anne adayının ön koluna 4 ayrı noktadan cilt altı enjeksiyonu ile uygulanır. Tüp bebek tedavisi başlamadan önce üç kez, başladıktan sonra ise iki kere tekrar edilmesi önerilir. Tekrarlayan düşüklerin tedavi edilip sağlıklı bir gebelik geçirmenin dışında Lenfosit aşısı ile erken doğum ve bebeklerde büyüme geriliği riski de azalmaktadır.

Bağışıklık sistemi proteinleri tanıdık veya yabancı olarak gruplar. Yabancı olarak grupladığı proteinlere karşı savaş açar. Bazı durumlarda baba adayının sperm hücrelerine karşı anne adayının bağışıklık sistemi antikor oluşturabilir ve bu durumlarda

-Bebeğin rahime tutunmasını önler.

-Bebeğin kalp atışları yavaşlayabilir.

-Bebeğin sağlıklı büyümesini önler.

-Düşüğe sebep olabilir.

Önemli noktalardan biri ise aşı hazırlanmadan önce baba adayının Hepatit ve HIV virüsü taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesidir. Eğer böyle bir durum var ise bu kişiden alınan kan aşı hazırlamasında kullanılmaz.

Lenfosit Aşısı Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek tedavisinde öncelikle sorunun doğru tespit edilmesi en önemli aşamadır. Geçmiş dönemlerde sürekli tekrarlayan sağlıksız gebelik dönemi ve düşüğü olan anne adayların için lenfosit aşısı önerilir. Ayrıca tüp bebek tedavisi yapılmış ve bütün genetik incelemelerde embriyoları son derece sağlıklı olup 5. gün transferleri gerçekleştiği halde gebelik elde edilemeyen anne adayları da lenfosit aşısı uygulaması uygundur.

Randevu Al
Bize Ulaşın..