Histereskopi

Histeroskopi, uterusun içini veya astarını, histeroskop adı verilen ince bir görüntüleme aracı ile incelemek için kullanılan bir işlemdir. Rahminizdeki bir sorunun hamile kalmanızı engelleyip engellemediğini görmek için histeroskopi yapılabilir. Ayrıca, uterusta fibroid veya polipler gibi gebe kalmayı engelleyen oluşumları ortadan kaldırmak için de kullanılabilir.

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi, çok ince, özel optik bir cihazla rahim ağzından girilerek Rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısmına bakılıp değerlendirilmesi işlemidir. Bu işlem ile rahim içinde anormal kanamaya, düşüğe veya gebelik gelişimine engel olabilecek sorunlar saptanabilir. Histeroskopi tanısal olduğu kadar bu sorunların tedavisi amacı ile kullanılabilir.

HİSTEROSKOPİ UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Tanısal histeroskopi hastaya hafif bir anestezi verilerek yapılan, rahim içindeki hastalıklar ya da yapısal anomalileri görüntüleyerek teşhis etmek için yapılır. Bu işlem sırasında görülen anomalilerin giderilmesi ve tedavisi ise cerrahi histeroskopidir ve hafif bir genel anestezi

ile yapılır. Hasta için ağrı ya da acı veren bir işlem değildir. Rahimin içine giren çok ince, optik boru şeklindeki özel cihazda kamera ve büyütücü mercek sistemi vardır ve bu şekilde rahim içi görüntüsü monitöre yansıtılarak net bir şekilde izlenip, olası bir problemin tespit edilmesini sağlamaktadır.

Histeroskopi Tüp Bebek Tedavisinde Neden Önerilir?

Tüp bebek tedavisinde öncelikle sorunun doğru tespit edilmesi en önemli aşamadır.

  • Kısırlık tanı ve tedavisinde,
  • Düşüğe neden olan rahim içi bozuklukların tanı ve tedavisinde
  • Anormal kanamanın tanı ve tedavisinde,
  • Miyomlar (rahim urları) ve poliplerin tanı ve tedavisinde histereskopi yapılması önerilir.

Tüp bebek ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sağlıklı bir gebeliğe ulaşabilmesi için gebeliği etkileyen tüm faktörlerin net bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Histeroskopi uygulamasının en büyük avantajı ise Rahim içindeki hastalıklar ya da yapısal anomalileri görüntüleyerek teşhis edilmesini ve olası sorunların çözülmesidir.

Histeroskopi, Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Artırır mı?

Tüp bebek tedavisi sonucunda başarılı ve sağlıklı bir gebelik elde edebilmek için rahmin embriyoyu kabul edebilmesi çok önemlidir. Rahim ağzında darlık, septum (perde), rahim içerisindeki polip, miyom ve yapışıklık gibi anomaliler embriyonun tutunmasında engel teşkil edebilir. Histeroskopi ile sağlıklı gebeliğe engel olan tüm bu sorunların teşhis ve tedavisi sağlanır ve sonuç olarak tüp bebek başarısı artar. Endometrial çizik tekrarlayan başarısız tüp bebek uygulamalarından sonra rahim içinin yapı ve şeklini endoskopik girişim ile değerlendirip sağlıklı bir rahim içi yapısı tespit edilse dahi rahim tepe noktası fundusa cerrahi bir makas ile çizik atılması işlemidir. Bir sonraki embriyo transferindeki başarı oranını %5 – %10 oranında artırmaktadır.

Randevu Al
Bize Ulaşın..