BLASTOKİST TRANSFERİ

BLASTOKİST TRANSFERİ

Yumurtanın sperm ile döllendikten 5 gün sonra gelișerek olgunlaștığı iki farklı hücre biçimine sahip olduğu embriyoya blastokist adı verilir. Yüzey hücrelerine trofektroderm denir ve sonunda plasenta ve iç hücreler haline gelir, “İç hücre kütlesi” terimi ise daha sonra fetus haline gelecektir. Sağlıklı bir transfer için Blastokist kabuğundan ( zona pellucida’dan) çıkarılarak, 5. gün uterusa transfer edilerek implantasyon sağlanır. Doğal olarak sağlanan gebeliklerden bilinene göre döllenen yumurta fallop tüplerinde birkaç gün devam eden yolculuğunda bölünerek gelișir ve 4. Gün sonunda uterusa gelerek endometriyuma implante olur. Doğal döngüye en yakın embriyo transfer biçimidir.

Tüp Bebek Tedavisinde “Blastokist” Transferi

Tüp bebek tedavisinin başladığı ilk yıllarda ekip, ekipman ve laboratuvar koşullarının yetersiz olması nedeniyle embriyolar yaşamlarını ileri günlere kadar sürdüremiyordu. Bu nedenle embriyo transferleri embriyoların gelişiminin 2. veya 3. gününde yapılıyordu. Ancak son yıllarda gelişen kültür medyumları ve diğer teknolojik imkanlarla birlikte embriyoların laboratuvar koşullarında 5. güne kadar gelişmelerini mümkün hale getirdi.

Fertillife Sağlık Grubu Embriyoloji Laboratuvarları olarak bayan yaşı, embriyo sayısı ne olursa olsun 5. gün embriyo transferi gerçekleştirmekteyiz. İşte tüp bebek tedavisinde seçtiğimiz bu embriyolar özel kateterler yardımıyla rahme verildiğinde tutunma gerçekleşmekte ve gebelik oluşmaktadır. Buna ilave olarak dondurulabilecek diğer blastokistlerin varlığı ise gebeliğin oluşmadığı veya daha sonra ikinci bir çocuk isteyen aileler için şanslarını artırmaktadır.

Blastokist Transferinin Avantajları

-Laboravurda uzun süre izlenen embriyolar arasında kaliteli ve implantasyona en uygun olanların seçilmesi sağlanır. Bu şekilde diğerlerinden çok daha iyi gelişim gösteren embriyoların transferi ile gebelik şansı artmaktadır. Yapılan çalışmalarda 3. ve 5. gün yapılan embriyo transferlerinin sonuçları karşılaştırıldığında, gebelik oranlarının blastokist transferi yapılanlarda anlamlı olarak daga yüksek olduğu gösterilmiştir.

-Embriyolar kadın vücudunda gerçekleşen doğal sürece en yakın şekilde transfer edilmiş olur. Bu şekilde blastokist aşamasındaki embriyonun rahminde tutunabilmesi içinendometrium daha iyi bir ortam sağlamaktadır. Kısaca embriyo ve rahim eş zamanlı olarak gebeliğe hazırlanmış olur.

-Blastokist transferinde implantasyon ve gebelik şansı daha fazla olmakta ve bu nedenle az sayıda embriyo transfer edilerek yüksek gebelik şansı elde edilmektedir. Bu da çoğul gebelik riskini azaltmaktadır.

Randevu Al
Bize Ulaşın..